AMC en DC Klinieken bundelen krachten met nieuwe hiv-poli
Geplaatst door: Arne
Geplaatst op: 03-05-2017 10:51
Aantal keer bekeken: 2203

DC Klinieken Lairesse (Valeriusplein 10) is onlangs uitgebreid met een nieuwe afdeling gericht op hiv-zorg. Uniek aan dit concept is de samenwerking met het AMC. Vanaf 3 maart 2017 ontvangen artsen en verpleegkundigen van beide instellingen de eerste patiënten bij DC Klinieken Lairesse. Voor het AMC is het de tweede locatie waar hiv-zorg wordt aangeboden.

De meeste hiv-patiënten hoeven niet per se naar het ziekenhuis te gaan voor de controle die ze twee of drie keer per jaar krijgen. Om die reden is besloten de bestaande hiv-poli van DC Klinieken uit te breiden met de expertise van het AMC. Door de bundeling van kennis en ervaring van beide zorginstellingen ontstaat een nieuw en uniek centrum dat op een efficiënte wijze hoogwaardige zorg biedt.

Internisten-infectiologen Arne van Eeden (DC Klinieken) en Marc van der Valk (AMC) zijn de drijvende krachten achter dit nieuwe centrum. “Patiënten van het AMC die niet onder behandeling van andere specialisten zijn, mogen kiezen welke locatie ze willen bezoeken. Wat ze ook beslissen, de expertise blijft gelijk. Patiënten beoordelen de hiv-zorg van DC Klinieken en het AMC gemiddeld met een 8,4. Ons streven is om de kwalitatief goede zorg op de tweede locatie nog klantvriendelijker in te richten”, aldus Van der Valk en Van Eeden. Dat gebeurt op basis van een enquête die het AMC en DC Klinieken hielden onder hiv-patiënten uit Amsterdam. Daaruit blijkt dat zij behoefte hebben aan een persoonlijke benadering en een sfeer die niet aan een ziekenhuis doet denken. 

“Omdat hiv geen dodelijke ziekte meer is, maar een chronische aandoening met een goede levensverwachting, kan de zorg voor mensen met hiv anders ingericht worden. Minder klinisch en voor een grote groep patiënten dichter bij huis, dat is het idee achter dit nieuwe centrum”, aldus Van der Valk.

Naast de zorg voor hiv-patiënten worden op de afdeling Interne geneeskunde in de kliniek onder andere (anonieme) hiv-sneltesten en soa-testen gedaan.

Meer artikelen in deze categorie

08
dec
2015
16:50 Arne

‘Ik heb hiv en dat krijg je niet van mij’

‘IK HEB HIV EN DAT KRIJG JE NIET VAN MIJ’

 

Hiv uit de kast vraagt aandacht voor hiv en vertelt het verhaal van onder andere Jeffrey.

25
nov
2015
15:05 Arne

‘Hiv uit de kast’

‘HIV UIT DE KAST’

Hiv-vereniging vraagt meer aandacht voor mensen met hiv

03
oct
2015
21:23 Arne

De ander niet besmetten, seks op z'n Zwitsers

HET ZWITSERSE STANDPUNT

Elke dag weer, blijkt dat mensen die leven met HIV vaak niet goed weten wat dit nu echt betekent. Als je het zelf niet goed weet, hoe kan je het dan met je partner en vrienden delen?

02
april
2014
20:25 Arne

In memoriam Kees Rümke

Op maanag 31 maart 2014 is Kees Rümke na een zeer kort ziekbed overleden. Hij was journalist, staf lid van de HIV vereniging Nederland en activist. Telkens verdiepte hij zich in nieuwe informatie over HIV en was als geen ander in staat om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal over te brengen in HIVnieuws. Wij zullen hem heel erg missen ..

28
maart
2014
07:41 Arne

HIV Focus Centrum op gay.nl

Wij zijn sinds vorige week vindbaar op gay.nl. Neem even een kijkje op onze pagina ..

07
maart
2014
12:53 Arne

En hij leefde nog lang en gelukkig ..

Het gaat heel goed met de HIV behandeling: de behandeling kan eerder gestart worden, is makkelijker in het dagelijkse leven, is veel minder ‘giftig’, is bijzonder krachtig werkzaam en resulteert in een goede levensverwachting. Deze levensverwachting is duidelijk toegenomen maar nog niet gelijk aan HIV negatieve personen.

28
febr
2014
14:49 Arne

Laatste nieuws over HIV en behandeling vanuit de CROI in Boston

Van 3 tot en met 7 maart 2014 zal mijn blog in het teken staan van de nieuwste ontwikkelingen die op dit internationale HIV congres in Boston worden besproken.

03
jan
2014
11:22 Arne

Interview in Hivnieuws 146, december 2013

In het decembernummer van Hivnieuws staat een uitgebreid interview met mij en mijn collega Wilma Brokking. We bespreken de manier waarop wij de zorg voor chronische patiënten willen organiseren.

30
dec
2013
14:19 Arne

Interview in Winq, december 2013

In het decembernummer van Winq staat een interview met mij. Je kunt het hier lezen, of downloaden als PDF

“Als iemand die seropositief is hiv-remmers slikt, als de hoeveelheid virus in zijn bloed langer dan zes maanden onmeetbaar is en als hij dat regelmatig laat controleren, kan hij geen hiv overdragen, ook als hij seks heeft zonder condoom.” Aan het woord is Arne van Eeden, internist en hiv-behandelaar.

30
dec
2013
13:38 Arne

Informatief filmpje over veilig vrijen

Ik werkte mee aan dit informatieve en soms ook geestige filmpje over de dilemma's waarmee een typische sero-discordante homerelatie in de grote stad te maken krijgt.

Reacties

Reageer

(Je e-mailadres hebben we wel nodig, maar wordt niet gepubliceerd.)
Je naam:
E-mailadres:
Website:
Je reactie:


 =  Voer het resultaat in a.u.b.