De ander niet besmetten, seks op z'n Zwitsers
Geplaatst door: Arne
Geplaatst op: 03-10-2015 21:23
Aantal keer bekeken: 4111

HET ZWITSERSE STANDPUNT

Elke dag weer, blijkt dat mensen die leven met HIV vaak niet goed weten wat dit nu echt betekent. Als je het zelf niet goed weet, hoe kan je het dan met je partner en vrienden delen?

In de laatste jaren is er erg veel veranderd rondom de behandeling van hiv. Zo is door combinatietherapie voor hiv de levenskwaliteit sterk verbeterd, maar is ook de discussie opgelaaid over besmettelijkheid van dit virus als je deze behandeling krijgt. Zo kwam men in 2008 met het Zwitserse standpunt over de besmettelijkheid van dit virus, maar dit standpunt wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd.

 Wat zegt dit standpunt nou eigenlijk precies?

Het blijkt dat wanneer een hiv-patiënt trouw zijn combinatietherapie volgt, de kans op overdracht bijna nul wordt. Dit komt doordat de combinatietherapie het virus zogenaamd ‘onmeetbaar’ laag maakt. Het virusgehalte in je bloed is dan zo laag dat de kans op besmetting van de ander bijzonder klein wordt, zelfs als iemand zonder condoom vrijt. Aan dit standpunt zitten wel een aantal voorwaarden, namelijk dat het virusgehalte ('virale load') 2 tot 3 keer per jaar wordt gecontroleerd, dat je je hiv remmers goed inneemt en dat er geen andere soa’s in het spel zijn. Wanneer hieraan wordt voldaan is dit niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar hoef je ook niet meer bang te zijn voor je besmettelijkheid. 

De Europese Partnerstudie bij koppels van een hiv positieve en- hiv negatieve partner, liet zien dat na ruim 40.000 keer seks zonder condoom bij hetero’s en bij homo’s er geen één keer hiv was overgedragen. Bij alle hiv-patiënten was het virus onmeetbaar en daarmee de kans op overdracht van hiv nihil. 

Als je geen condooms gebruikt kan je natuurlijk wel andere soa's oplopen en overdragen. Voor de homomannen onder ons, ook hepatitis C, dus pas wel goed op.

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat dit voor jou betekent? Neem contact op met jouw behandelaar of stuur ons een bericht via deze website.

 

Wil je meer lezen, dit is een goed leesbaar artikel (website Hiv Vereniging Nederland, Peter Smit en Kees Rumke):    http://www.hivnet.org/images/stories/hivnieuws/zwitsers%20standpunt.pdf

 

 

Meer artikelen in deze categorie

03
mei
2017
10:51 Arne

AMC en DC Klinieken bundelen krachten met nieuwe hiv-poli

DC Klinieken Lairesse (Valeriusplein 10) is onlangs uitgebreid met een nieuwe afdeling gericht op hiv-zorg. Uniek aan dit concept is de samenwerking met het AMC. Vanaf 3 maart 2017 ontvangen artsen en verpleegkundigen van beide instellingen de eerste patiënten bij DC Klinieken Lairesse. Voor het AMC is het de tweede locatie waar hiv-zorg wordt aangeboden.

08
dec
2015
16:50 Arne

‘Ik heb hiv en dat krijg je niet van mij’

‘IK HEB HIV EN DAT KRIJG JE NIET VAN MIJ’

 

Hiv uit de kast vraagt aandacht voor hiv en vertelt het verhaal van onder andere Jeffrey.

25
nov
2015
15:05 Arne

‘Hiv uit de kast’

‘HIV UIT DE KAST’

Hiv-vereniging vraagt meer aandacht voor mensen met hiv

02
april
2014
20:25 Arne

In memoriam Kees Rümke

Op maanag 31 maart 2014 is Kees Rümke na een zeer kort ziekbed overleden. Hij was journalist, staf lid van de HIV vereniging Nederland en activist. Telkens verdiepte hij zich in nieuwe informatie over HIV en was als geen ander in staat om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal over te brengen in HIVnieuws. Wij zullen hem heel erg missen ..

28
maart
2014
07:41 Arne

HIV Focus Centrum op gay.nl

Wij zijn sinds vorige week vindbaar op gay.nl. Neem even een kijkje op onze pagina ..

07
maart
2014
12:53 Arne

En hij leefde nog lang en gelukkig ..

Het gaat heel goed met de HIV behandeling: de behandeling kan eerder gestart worden, is makkelijker in het dagelijkse leven, is veel minder ‘giftig’, is bijzonder krachtig werkzaam en resulteert in een goede levensverwachting. Deze levensverwachting is duidelijk toegenomen maar nog niet gelijk aan HIV negatieve personen.

28
febr
2014
14:49 Arne

Laatste nieuws over HIV en behandeling vanuit de CROI in Boston

Van 3 tot en met 7 maart 2014 zal mijn blog in het teken staan van de nieuwste ontwikkelingen die op dit internationale HIV congres in Boston worden besproken.

03
jan
2014
11:22 Arne

Interview in Hivnieuws 146, december 2013

In het decembernummer van Hivnieuws staat een uitgebreid interview met mij en mijn collega Wilma Brokking. We bespreken de manier waarop wij de zorg voor chronische patiënten willen organiseren.

30
dec
2013
14:19 Arne

Interview in Winq, december 2013

In het decembernummer van Winq staat een interview met mij. Je kunt het hier lezen, of downloaden als PDF

“Als iemand die seropositief is hiv-remmers slikt, als de hoeveelheid virus in zijn bloed langer dan zes maanden onmeetbaar is en als hij dat regelmatig laat controleren, kan hij geen hiv overdragen, ook als hij seks heeft zonder condoom.” Aan het woord is Arne van Eeden, internist en hiv-behandelaar.

30
dec
2013
13:38 Arne

Informatief filmpje over veilig vrijen

Ik werkte mee aan dit informatieve en soms ook geestige filmpje over de dilemma's waarmee een typische sero-discordante homerelatie in de grote stad te maken krijgt.

Reacties

Reageer

(Je e-mailadres hebben we wel nodig, maar wordt niet gepubliceerd.)
Je naam:
E-mailadres:
Website:
Je reactie:


 =  Voer het resultaat in a.u.b.