‘Jaarlijks corrigeren apothekers 10 miljoen recepten’
Geplaatst door: Arne
Geplaatst op: 27-01-2016 17:31
Aantal keer bekeken: 2168

‘Jaarlijks corrigeren apothekers 10 miljoen recepten’

Elk jaar corrigeren apothekers miljoenen recepten die zijn uitgeschreven. In veel gevallen gaat het om kleine foutjes, maar in 10 procent van de gevallen worden er ernstige complicaties voorkomen.
 

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat dit niet komt door onbekwaam- of slordigheid, maar dat het dat het pleit voor het bestaansrecht van de apothekers. Apothekers hebben namelijk het meest adequate en actuele medicatieoverzicht van de patiënt en kunnen zo de doseringen controleren en kijken of medicatie eventueel botst met andere medicatie. Soms ziet een arts dit over het hoofd door een computersysteem, maar in sommige gevallen heeft de verstrekker van de medicijnen gewoonweg meer kennis over de medicatie dan de voorschrijver.

Ikzelf wil hier wel nog opmerken dat patiënten op grote schaal allerlei potentieel gevaarlijke ‘zelfzorgmiddelen’ van de drogist gebruiken zoals anti-schimmelmiddelen, pijnstillers en verschillende middelen van huisgenoten die men thuis bewaard. Noch artsen, noch apothekers hebben hier goed zicht op en dus is het van groot belang dat beiden goed
blijven vragen bij de patiënt naar hun medicijngebruik om veilig recepten af te kunnen leveren.

Zie onderstaande link voor het volledige artikel en als u vragen heeft, stuur ons een berichtje via onze website.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-jaarlijks-corrigeren-apothekers-tien-miljoen-recepten~a4218213/?hash=62ca6b49abca3f270f5f90c3312444be27ceb8c9

Meer artikelen in deze categorie

24
jan
2016
11:42 Arne

Interview met Arne van Eeden over de medisch specialist en IFMS

DE MEDISCH SPECIALIST: IFMS

Internist/HIV-specialist Arne van Eeden is binnen DC Klinieken projectleider Kwaliteit Medische Zorg. In 2014 startte hij voor de medisch specialisten binnen onze organisatie een belangrijk kwaliteitsinstrument: IFMS. Dit staat voor Individueel Functioneren Medisch Specialisten. De methode wordt inmiddels door ruim 60% van de Nederlandse ziekenhuizen ingezet.

21
dec
2015
12:43 Arne

Behandelingen DC klinieken door alle verzekeraars vergoed

BEHANDELINGEN DC KLINIEKEN DOOR ALLE VERZEKERAARS VERGOED


Patiënten krijgen geen nota en betalen alleen voor eigen risico

04
nov
2015
16:57 Arne

‘Toename crystal meth gebruik in gayscene Nederland’

Loek elsenburg over het gebruik van crystal meth in de gayscene

25
oct
2015
16:52 Arne

Onze nieuwe hiv-verpleegkundige Loek Elsenburg

ONZE NIEUWE HIV-VERPLEEGDKUNDIGE LOEK ELSENBURG

Loek Elsenburg is onze nieuwe hiv-verpleegkundige. Sinds 1 april werkt hij fulltime in het kleinschalige hiv-behandelcentrum van DC Klinieken in Amsterdam Zuid.

18
juli
2014
23:43 Arne

Joep Lange en echtgenote Jacqueline van Tongeren omgekomen

Vandaag zijn Joep Lange, een bijzondere en vooraanstaande HIV onderzoeker en zijn echtgenote Jacqueline van Tongeren omgekomen bij de vliegtuigcrash in Oekraine

09
sept
2013
10:32 Arne

Arne van Eeden, internist en HIV behandelaar praktijk verhuist

Op maandag 30 september 2013 werkt Arne van Eeden, internist en HIV behandelaar voor het laatst in Medisch Centrum Jan van Goyen. 

Op 1 oktober 2013 verhuist zijn polikliniek naar een prachtig pand net om de hoek van MC Jan van Goyen, DC Oud Zuid. Ook Wilma Brokking, verpleegkundig specialist (emailadres zie hieronder) zal per 1 oktober op deze nieuwe lokatie werkzaam zijn. 

13
juli
2013
10:28 Arne

Workshop Positief Leven

Positief leven, hoe doe je dat met een chronische ziekte?

Reacties

Reageer

(Je e-mailadres hebben we wel nodig, maar wordt niet gepubliceerd.)
Je naam:
E-mailadres:
Website:
Je reactie:


 =  Voer het resultaat in a.u.b.