Interview met Arne van Eeden over de medisch specialist en IFMS
Geplaatst door: Arne
Geplaatst op: 24-01-2016 11:42
Aantal keer bekeken: 2168

interview met arne van eeden over ifms

Internist/HIV-specialist Arne van Eeden is binnen DC Klinieken projectleider Kwaliteit Medische Zorg. In 2014 startte hij voor de medisch specialisten binnen onze organisatie een belangrijk kwaliteitsinstrument: IFMS. Dit staat voor Individueel Functioneren Medisch Specialisten. De methode wordt inmiddels door ruim 60% van de Nederlandse ziekenhuizen ingezet.

360 graden feedback, reflectie, met een groepje specialisten. Het was er allemaal al. Waarom juist IFMS ?

“Het beoordelen van het functioneren is natuurlijk niet nieuw. Echter, de gesprekken vonden vooral binnenskamers plaats. Er waren altijd goede voornemens waarbij vervolgens een follow up ontbrak. Onvoldoende effectief dus. Daarom koos DC Klinieken direct in 2014 voor IFMS met een groep specialisten. Zo komt je functioneren als specialist aan de orde binnen de groep waarmee je werkt.

We zijn in een tijdperk beland waarbij termen als transparantie en kwaliteit je om de oren vliegen. Hoe maken we dit met elkaar concreet, en vooral, hoe maken we het waar? Door samenwerken, delen, intervisie, kritisch zijn binnen een veilige omgeving en door de vraag te blijven stellen: ‘Hoe verder?’ Want, de IFMS-aanpak is nooit ‘af’.

Sinds 2014 hebben 14 groepen met in totaal 85 specialisten deelgenomen aan IFMS-groepssessies in DC Klinieken. Dit omvatte twee bijeenkomsten waarbij in de eerste bijeenkomst de discussie rondom speerpunten, ambities en aandachtsgebieden centraal stond, zowel op niveau van vakgroep als op individueel niveau. In de 2e sessie vond de daadwerkelijke intervisie plaats waarbij het functioneren van iedere specialist gedetailleerd en individueel geëvalueerd wordt. De reacties op deze sessies waren positief, ondanks de reserves die sommige aanwezigen vooraf hadden. De openheid werd zeer gewaardeerd, net als het saamhorigheidsgevoel. Collega’s vanuit verschillende specialismen maakten met elkaar kennis en deelden hun ervaringen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle medisch specialisten aan de sessies deelnemen.”

Hoe verder?

“In 2015 zijn we gestart met de volgende stappen: niet alleen het functioneren van de specialist in een groep maar nu ook deze techniek aangevuld met 360 graden feedback vanuit  de DC medewerkers, collega specialisten, huisartsen en patiënten. Dit alles vindt uiteraard plaats in een veilige omgeving en onder de professionele leiding van Meijer Consutency Group. Dit maakt de groeps IFMS met 360 graden tot een gewaardeerd en effectieve manier van reflectie op eigen handelen.  Doordat nu het functioneren van een individuele specialist in samenhang met zijn DC team en collega specialisten aandacht krijgt, komt nu ook de samenwerking per locatie, de samenwerking op disciplinair niveau, op lokaal niveau en de samenwerking met transmurale teams en huisartsen ruimschoots aan de orde. Daarnaast blijven we kijken hoe we IFMS binnen onze organisatie verder kunnen uitdiepen. Dit doen we stapsgewijs door de effecten te monitoren. Wat zijn de resultaten op intervisies? Wat doet IFMS in de eerste plaats op individueel niveau bij de specialist maar daarnaast op locatie-, vakgroep- en teamniveau en wat doet het voor het management? Zien we een hogere tevredenheid bij patiënten? Voelt patiënt en personeel zich veilig en ervaren zij kwaliteit van zorg. Meten is weten! En daarmee blijven we ons verder ontwikkelen.”

Meer artikelen in deze categorie

27
jan
2016
17:31 Arne

‘Jaarlijks corrigeren apothekers 10 miljoen recepten’

‘JAARLIJKS CORRIGEREN APOTHEKERS 10 MILJOEN RECEPTEN’

Elk jaar corrigeren apothekers miljoenen recepten die zijn uitgeschreven. In veel gevallen gaat het om kleine foutjes, maar in 10 procent van de gevallen worden er ernstige complicaties voorkomen.

21
dec
2015
12:43 Arne

Behandelingen DC klinieken door alle verzekeraars vergoed

BEHANDELINGEN DC KLINIEKEN DOOR ALLE VERZEKERAARS VERGOED


Patiënten krijgen geen nota en betalen alleen voor eigen risico

04
nov
2015
16:57 Arne

‘Toename crystal meth gebruik in gayscene Nederland’

Loek elsenburg over het gebruik van crystal meth in de gayscene

25
oct
2015
16:52 Arne

Onze nieuwe hiv-verpleegkundige Loek Elsenburg

ONZE NIEUWE HIV-VERPLEEGDKUNDIGE LOEK ELSENBURG

Loek Elsenburg is onze nieuwe hiv-verpleegkundige. Sinds 1 april werkt hij fulltime in het kleinschalige hiv-behandelcentrum van DC Klinieken in Amsterdam Zuid.

18
juli
2014
23:43 Arne

Joep Lange en echtgenote Jacqueline van Tongeren omgekomen

Vandaag zijn Joep Lange, een bijzondere en vooraanstaande HIV onderzoeker en zijn echtgenote Jacqueline van Tongeren omgekomen bij de vliegtuigcrash in Oekraine

09
sept
2013
10:32 Arne

Arne van Eeden, internist en HIV behandelaar praktijk verhuist

Op maandag 30 september 2013 werkt Arne van Eeden, internist en HIV behandelaar voor het laatst in Medisch Centrum Jan van Goyen. 

Op 1 oktober 2013 verhuist zijn polikliniek naar een prachtig pand net om de hoek van MC Jan van Goyen, DC Oud Zuid. Ook Wilma Brokking, verpleegkundig specialist (emailadres zie hieronder) zal per 1 oktober op deze nieuwe lokatie werkzaam zijn. 

13
juli
2013
10:28 Arne

Workshop Positief Leven

Positief leven, hoe doe je dat met een chronische ziekte?

Reacties

Reageer

(Je e-mailadres hebben we wel nodig, maar wordt niet gepubliceerd.)
Je naam:
E-mailadres:
Website:
Je reactie:


 =  Voer het resultaat in a.u.b.