Opsporing voorstadia Anuscarcinoom

HPV

Infectie met het Humaan Papillomavirus (HPV) is een veel voorkomende via lichamelijk contact en seksueel overdraagbare aandoening. Wanneer je een of meer verschillende seksuele partners hebt gehad, ben je er bijna zeker van dat je met het virus in aanraking bent gekomen. Vaak veroorzaakt HPV-infectie geen klachten, maar het kan leiden tot genitale wratten en tot vormen van kanker. De belangrijkste hiervan zijn baarmoederhals- en anuskanker, maar zeldzamer kan het bijvoorbeeld ook keelkanker en peniskanker veroorzaken.
De overdracht van HPV gaat seksueel en die overdracht gaat zeer makkelijk. Condooms beschermen wel, maar niet volledig. Bij 100% effectief condoomgebruik wordt de overdracht voor een deel voorkomen. HPV kan ook worden overgedragen via vingers of via bijvoorbeeld handdoeken. 

AIN en anuskanker

Infectie met HPV kan (bijvoorbeeld hand, voet, genitale) wratten geven en daarnaast ook verschillende meer ernstige afwijkingen veroorzaken die in stadia ingedeeld kunnen worden. Anuskanker is de ernstigste daarvan. De andere stadia heten AIN 1 tot en met 3. AIN 1 is de lichtste variant die vaak spontaan kan herstellen. AIN 1 lijkt zelden of nooit tot anuskanker te leiden. AIN 2 en 3 lijken wel voorstadia van anuskanker te zijn maar ook deze vormen kunnen spontaan verbeteren of verdwijnen. Omdat er weinig onderzoek naar is gedaan is dat niet helemaal zeker, maar het lijkt meer dan aannemelijk dat dit het geval is. Van baarmoederhalskanker is bekend dat de met AIN 2 en 3 verwante CIN 2 en 3 voorstadia zijn. Ongeveer de helft van de hiv-positieve homomannen krijgt AIN 2 of 3, bij hiv-positieve vrouwen is dat ongeveer een kwart.