Voorlopers van anuskanker opsporen in DC Oud Zuid

AIN en HPV

Anuskanker en voorlopers hiervan (AIN genaamd) komen veel voor bij hiv-positieve personen. Het Humaan Papilloma Virus (HPV) is de veroorzaker hiervan en hoeft niet speciaal door anale seks overgebracht te worden, maar bijvoorbeeld ook door vingers en toys.

Kees Rümke heeft op de website (en in HIV nieuws No 139, 1 november 2012) van de HIV Vereniging Nederland op zeer leesbare wijze de stand van zaken beschreven over HPV, voorstadia van anuskanker en de manier hoe dit opgespoord kan worden. Je kunt het ook vinden op http://www.hivnet.org   (Auteur Kees Rümke)

Hoge Resolutie Anoscopie (HRA)

Sinds kort hebben enkele ziekenhuizen in Amsterdam de techniek in huis om het betreffende onderzoek naar anus kanker te doen. Hiermee wordt ingespeeld op de grote vraag om daadwerkelijk de screening te doen. Alle hiv-positieve personen die dat willen, kunnen zich nu hiervoor aanmelden.

Ook ons hiv centrum is één van de locaties waar gescreend kan worden. Per 1 oktober 2013 is een speciale poli ingericht voor Hoge Resolutie Anoscopie (HRA). Met deze techniek is het mogelijk om in een vroeg stadium afwijkingen op te sporen en zo nodig te behandelen.

Wij raden je aan om het artikel van Kees Rümke te lezen. Verder kan je hier op deze website ook de informatie vinden hoe de Hoge Resolutie Anoscopie uitgevoerd wordt.

Heb je na lezen van deze informatie nog vragen of wil je een afspraak maken, dan kun je bellen of mailen met Wilma Brokking.

Telefoonnummer 020 573 0315

wbrokking@dcklinieken.nl